Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 60’
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες και 30’
- 3 κομμάτια μοσχαρίσιο κόκαλο με μυελό (περίπου 1 κιλό)
- 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
- 1 ½ κιλό μοσχαρίσια ωμοπλάτη, παϊδάκια ή κρέας για κατσαρόλα χωρίς το λίπος), ολόκληρο ή κομμένο σε κομμάτια
- 5 λίτρα νερό (περίπου)
- 10-12 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα ή 9 μικρά άσπρα κρεμμύδια, καθαρισμένα
- 1 μεγάλο άσπρο γογγύλι, με τη φλούδα αλλά κομμένο στα τέσσερα
- 4 πράσα ή πράσινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 3 κλωνάρια σέλινο, κομμένα σε πάχος 5 εκατοστών
- 1 μέτριο κολοκύθι ή χειμωνιάτικη κολοκύθα, κομμένο σε κύβους
- 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε χοντρές φέτες πάχους
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη στα τέσσερα
- 3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ή φρέσκο κολίανδρο, χωρίς τα κοτσάνια
- αλάτι
- 1 κουτ. σούπας συνδυασμό μπαχαρικών της αρεσκείας μας
Σε μια μεγάλη χύτρα βάζω το μοσχαρίσιο κόκαλο με μυελό και το κοτόπουλο σκεπασμένα με νερό. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί αφρός. Βγάζω το κρέας και τα κόκαλα, πετάω το νερό και πλένω την χύτρα.
Βάζω το μοσχάρι και τα κόκαλα και σκεπάζω με νερό. Αφήνω να πάρουν πάλι μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω τις σκελίδες σκόρδου. Προσθέτω τα κρεμμύδια, το γογγύλι και τα πράσα. Αφήνω να μαγειρευτούν σκεπασμένα για 1 ½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Βγάζω τα κόκαλο με μυελό, προσθέτω το κοτόπουλο και αφήνω να σιγοψηθεί για 20 λεπτά. Μπορώ να το αφήσω έτσι για τη διάρκεια της νύχτας αν θέλω να το σερβίρω την επόμενη μέρα.
Βγάζω τα κόκαλο με μυελό, προσθέτω το κοτόπουλο και αφήνω να σιγοψηθεί για 20 λεπτά. Μπορώ να το αφήσω έτσι για τη διάρκεια της νύχτας αν θέλω να το σερβίρω την επόμενη μέρα.
Πριν την σερβίρω, ξαφρίζω το λίπος και προσθέτω το σέλινο, το κολοκύθι, τα καρότα, την ντομάτα και τις πατάτες. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά. Λίγο πριν την σερβίρω προσθέτω το μαϊντανό ή τον κολίανδρο, αλάτι και τα μπαχαρικά μου και αφήνω να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Βγάζω τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτω και άλλα μπαχαρικά αν θέλω. Σερβίρω την σούπα ζεστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου