Κολπάκια


·        Μαρινάρισμα κρεάτων στην στιγμή! Χρησιμοποιήστε μία σύριγγα με την οποία θα βάλετε σε κρέατα brandy, κρασί με μυρωδικά και μέλι κ.α.
·        Καταπληκτικές πατάτες φούρνου! Πριν βάλετε τις πατάτες στο φούρνο, βράστε τις για 10-15 λεπτά. Θα ψηθούν πιο γρήγορα, θα είναι μέσα μαλακές, και θα απορροφήσουν πιο εύκολα υγρά, αρωματικά και μπαχαρικά που θα προσθέσετε στο ψήσιμο του φούρνου και θα είναι πιο νόστιμες. Για ψήσιμο στο φούρνο προτιμήστε τις baby πατάτες από τις παραδοσιακές, και μάλιστα με τη φλούδα τους. Γίνονται πιο νόστιμες!
·        Δοκιμάστε, δοκιμάστε, δοκιμάστε! Δοκιμάζουμε συνεχώς για να δούμε αν το καρύκευμα είναι της αρεσκείας μας ή αν χρειάζεται διόρθωση. Παρ΄όλο που η κάθε συνταγή αναφέρει συγκεκριμένες ποσότητες, μπορεί για παράδειγμα οι ντομάτες μας να μην είναι αρκετά ζουμερές, ή γλυκιές και θα πρέπει να προσθέσουμε. Αυτό συμβαίνει με πολλά λαχανικά ή άλλα συστατικά.
·        Αντικαταστήστε στην κουζίνα σας το σέλινο με το σέλερυ. Έχει πιο γεμάτη γεύση και διατηρείτε πολύ περισσότερο.
·        Πιπεράτα! Χρησιμοποιείτε πάντα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καθώς είναι πιο φρέσκο, έχει πιο γεμάτη γεύση.
·        Μην πετάτε το ψωμί! Τι μπορώ να κάνω με μπαγιάτικο ψωμί:
o       Φτιάξτε τα δικά σας κρουτόν, κόβοντας 2-3 φέτες ψωμί που αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο κλπ). Μπορούμε είτε να τα τηγανίσουμε, είτε να τα βάλουμε στο φούρνο με λίγο λάδι ή βούτυρο. Μπορούμε να βάλουμε και λιωμένο σκόρδο. 
o       Αν έχουμε μία ολόκληρη φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί, την βρέχουμε καλά κάτω από την βρύση μετρώντας αργά μέχρι το 10. Την βάζουμε στο φούρνο στην σχάρα στους 140 βαθμούς μέχρι να τραγανίσει από έξω και να ζεσταθεί μέσα. Έτσι το ψωμί είναι σαν να ψήθηκε εκείνη την στιγμή. Αλλά πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα.
o       Γίνονται γλυκές αβγοφέτες με ζάχαρη, κανέλα.
o       Το τρίβουμε και το χρησιμοποιούμε σαν γαλέτα για πανάρισμα.
o       Το χρησιμοποιούμε σε μπιφτέκια, ταραμά, σκορδαλιά κλπ
·        Σοτάρισμα μυρωδικών! Όταν ετοιμάζουμε στο τηγάνι ένα φαγητό, αντί να προσθέσουμε τα μπαχαρικά και μυρωδικά στο τέλος, μπορούμε να τα ρίξουμε στο τηγάνι κατά το σωτάρισμα, πριν ακόμα βάλουμε τα κύρια συστατικά. Έτσι αναδύονται όλα τα αρώματα πολύ πιο εύκολα.
·         Μαρινάρισμα κρεάτων στην στιγμή! Χρησιμοποιήστε μία σύριγγα με την οποία θα βάλετε σε κρέατα brandy, κρασί με μυρωδικά και μέλι κ.α.
·         Καταπληκτικές πατάτες φούρνου! Πριν βάλετε τις πατάτες στο φούρνο, βράστε τις για 10-15 λεπτά. Θα ψηθούν πιο γρήγορα, θα είναι μέσα μαλακές, και θα απορροφήσουν πιο εύκολα υγρά, αρωματικά και μπαχαρικά που θα προσθέσετε στο ψήσιμο του φούρνου και θα είναι πιο νόστιμες. Για ψήσιμο στο φούρνο προτιμήστε τις baby πατάτες από τις παραδοσιακές, και μάλιστα με τη φλούδα τους. Γίνονται πιο νόστιμες!
·         Δοκιμάστε, δοκιμάστε, δοκιμάστε! Δοκιμάζουμε συνεχώς για να δούμε αν το καρύκευμα είναι της αρεσκείας μας ή αν χρειάζεται διόρθωση. Παρ΄όλο που η κάθε συνταγή αναφέρει συγκεκριμένες ποσότητες, μπορεί για παράδειγμα οι ντομάτες μας να μην είναι αρκετά ζουμερές, ή γλυκιές και θα πρέπει να προσθέσουμε. Αυτό συμβαίνει με πολλά λαχανικά ή άλλα συστατικά.
·         Αντικαταστήστε στην κουζίνα σας το σέλινο με το σέλερυ. Έχει πιο γεμάτη γεύση και διατηρείτε πολύ περισσότερο.
·         Πιπεράτα! Χρησιμοποιείτε πάντα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καθώς είναι πιο φρέσκο, έχει πιο γεμάτη γεύση.
·         Μην πετάτε το ψωμί! Τι μπορώ να κάνω με μπαγιάτικο ψωμί:
o        Φτιάξτε τα δικά σας κρουτόν, κόβοντας 2-3 φέτες ψωμί που αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο κλπ). Μπορούμε είτε να τα τηγανίσουμε, είτε να τα βάλουμε στο φούρνο με λίγο λάδι ή βούτυρο. Μπορούμε να βάλουμε και λιωμένο σκόρδο. 
o        Αν έχουμε μία ολόκληρη φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί, την βρέχουμε καλά κάτω από την βρύση μετρώντας αργά μέχρι το 10. Την βάζουμε στο φούρνο στην σχάρα στους 140 βαθμούς μέχρι να τραγανίσει από έξω και να ζεσταθεί μέσα. Έτσι το ψωμί είναι σαν να ψήθηκε εκείνη την στιγμή. Αλλά πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα.
o        Γίνονται γλυκές αβγοφέτες με ζάχαρη, κανέλα.
o        Το τρίβουμε και το χρησιμοποιούμε σαν γαλέτα για πανάρισμα.
o        Το χρησιμοποιούμε σε μπιφτέκια, ταραμά, σκορδαλιά κλπ
·         Σοτάρισμα μυρωδικών! Όταν ετοιμάζουμε στο τηγάνι ένα φαγητό, αντί να προσθέσουμε τα μπαχαρικά και μυρωδικά στο τέλος, μπορούμε να τα ρίξουμε στο τηγάνι κατά το σωτάρισμα, πριν ακόμα βάλουμε τα κύρια συστατικά. Έτσι αναδύονται όλα τα αρώματα πολύ πιο εύκολα.
·         Με τι μπορώ να αντικαταστήσω υλικά που δεν έχω:
·         Γαλέτα με σπασμένα κορν φλέικς ή νιφάδες βρώμης
·         Κουβερτούρα με κακάο σε σκόνη, βούτυρο και ζάχαρη
·         Κόρν φλάουρ με απλό αλεύρι ή νιφάδες πατάτας
·         Κρέμα γάλακτος με πλήρες γάλα και βούτυρο
·         Sour cream με αγελαδινό γιαούρτι και λίγο ξίδι
·         Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με απλό αλεύρι και μπέικιν πάουντερ
·         Ζάχαρη άχνη με απλή ζάχαρη χτυπημένη σε Multi μέχρι να γίνει σκόνη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: