Ρατατούιγ (Ratatouill)

μερίδες: 2
χρόνος προετοιμασίας: 45΄


·        1 μικρή μελιτζάνα (γύρω στο μισό κιλό), κομμένη σε κύβους
·        Μισή κούπα ελαιόλαδο
·        2 μεγάλες χονδρόκαρπες κόκκινες πιπεριές, σε κομματάκια.
·        1 μεγάλο χοντροκομμένο κρεμμύδι
·        1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε ροδέλες
·        ½ κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κυβάκια και χωρίς τους σπόρους
·        4 κομμένες σκελίδες σκόρδο
·        1 κ.σ. κομμένο φρέσκο θυμάρι
·        1 φύλλο δάφνης
·        2 κ.γ. κόκκινο κρασί
·        Ξίδι
·        αλάτι
·        φρεσκοτριμμένο πιπέρι
·        1/3 κούπας κομμένος φρέσκος βασιλικός

Βάζω τη μελιτζάνα στο σουρωτήρι, την πασπαλίζω με αλάτι και την αφήνω για μισή ώρα. Στραγγίζω με ένα πανί της κουζίνας. Ζεσταίνετε 1/4 κούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τη μελιτζάνα και τη σοτάρω για 6΄, μέχρι να ροδίσει και να είναι έτοιμη. Βάζω στη συνέχεια τη μελιτζάνα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ζεσταίνω λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τις πιπεριές και τις σοτάρω μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, για 5΄. Τις βάζω μαζί με τη μελιτζάνα. Προσθέτω μια κουταλιά της σούπας λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι για περίπου 4΄. Το βάζω και αυτό στο μπωλ. Ζεσταίνω άλλη μια κουταλιά της σούπας λάδι για να τσιγαρίσω και τα κολοκυθάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, για 3΄ περίπου, και τα προσθέτω κι αυτά με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ζεσταίνω, τέλος, άλλη μια κουταλιά στο τηγάνι για να σοτάρω τις τομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Βάζω πάλι όλα τα λαχανικά στο τηγάνι. Χαμηλώνω τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, κλείνω το καπάκι και βράζω τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, για 15΄ περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώνω όσο χρειάζεται, ρίχνω και το ξίδι και αφαιρώ το φύλλο δάφνης. Προσθέτω και το βασιλικό και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: