Μερίδες: 30 μηλοπιτάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 35'
για τη ζύμη
- 3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 κούπα βούτυρο
- 4-5 κουταλιές γιαούρτι
για τη γέμιση
- 4 μεγάλα πράσινα μήλα περασμένα από χοντρό τρίφτη
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 4 κουταλιές ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 κούπα καρύδια
Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι σ' ένα μπωλ. Προσθέτω το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) σε κομματάκια και τα τρίβω με το αλεύρι ανάμεσα στα δάχτυλα, να σχηματισθούν χοντρά τρίμματα. Ρίχνω το γιαούρτι και ζυμώνω με τα δάχτυλα ελαφρά. Ζυμώνω μέχρι να ξεκολλήσουν τα τρίμματα από τα τοιχώματα του μπωλ και να μην κολλούν στα δάχτυλα. Δεν πρέπει η ζύμη να γίνει σφιχτή. Σκεπάζω τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνω για μισή ώρα στο ψυγείο. Όσο περιμένω βάζω σε μία μικρή κατσαρόλα τα μήλα, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύω ελαφρά επάνω σε μέτρια φωτιά, να γίνουν σα μαρμελάδα. Βγάζω την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω.
Χωρίζω τη ζύμη σε 30 μπαλάκια. Πατάω με το δάχτυλο για να σχηματίσω ένα βαθούλωμα στο κέντρο. Βάζω από ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνω το πιτάκι μου, πατώντας με τα δάχτυλα τις άκρες, να κολλήσουν. Βάζω τα μπαλάκια με την ένωση προς τα κάτω σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, το ένα πλάι στο άλλο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35' περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Μόλις βγουν από το φούρνο, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου