Κις λορέν

Μερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Χρόνος αναμονής: 30’
Χρόνος ψησίματος: 40’

Για την ζύμη (για μια ταρτιέρα 28 εκ.):
·         250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·         5 γρ. Αλάτι
·         125 γρ. μαργαρίνη
·         1 αβγό
·         50 ml νερό

Για την γέμιση
  • 200 γραμμ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • 1¼ κούπα κρέμα γάλακτος
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
Ρίχνω σε ένα μπωλ το αλεύρι, το αλάτι, την μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια. Ζυμώνω καλά με τα χέρια. Δεν χρειάζεται πάρα πολύ ζύμωμα, γιατί δεν πρέπει να γίνει ελαστική η ζύμη αλλά τριφτή, σαν άμμος. Προσθέτω ένα ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό και τα αυγά. Συνεχίζω το ζύμωμα. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μου είναι έτοιμη. Την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανοίγω την ζύμη με ένα πλάστη, φτιάχνοντας μια λεπτή ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας. Παίρνω προσεκτικά το φύλλο και το τοποθετώ πάνω στην ταρτιέρα. Καλύπτω με ζύμη και τα τοιχώματα.
Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε µέτρια φωτιά ψήνω για 2΄-3΄ το ψιλοκοµµένο µπέικον χωρίς λάδι. Τοποθετώ το µπέικον στην ψηµένη τάρτα. Βάζω τα αυγά σε µπωλ, προσθέτω, τη γραβιέρα, την κρέµα γάλακτος, το µοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνω. Τα χτυπάω µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.
Τοποθετώ την τάρτα στη µεγάλη σχάρα του φούρνου και ρίχνω λίγο λίγο το υγρό µείγµα. Βάζω εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου. Ψήνω σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 40΄, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα. Πριν την κόψω την αφήνω για λίγο να κρυώσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: