Ψωμάκια μπριός

Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20’

  • 4 κούπες αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.σ. μαγιά ξερή ή 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 και ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2/3 κούπας γάλα ζεστό (40 βαθμούς Κελσίου)
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό και 2 κροκάδια
  • 1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη κρύο σε κομματάκια
Για την επάλυψη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ζελατίνη
  • 2 κ.σ. ζεστό νερό
Διαλύω τη μαγιά στο γάλα και την αφήνω να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός, 10' περίπου. Βάζω το αλεύρι σε λεκανίτσα, ανοίγω μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνω μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο. Ζυμώνω ρίχνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο και προσθέτοντας όσο ακόμα αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάχτυλα. Προσθέτω το βούτυρο κομματάκι, κομματάκι και ζυμώνοντας, το ενσωματώνω μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζω την ζύμη μου και την αφήνω να διπλασιασθεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια 40 γρ. βάρους, καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα, με βάρος 10 γρ. Τα πλάθω όλα σε μπαλάκια. Πατάω με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθειά και τοποθετώ μέσα στο άνοιγμα ένα μικρό μπαλάκι. Τοποθετώ τα μπριός στις υποδοχές ταψιού για ατομικά κεκάκια ή τα αραδιάζω στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Τα αλείφω με κροκάδι αραιωμένο μ' ένα κουταλάκι νερό και τα ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15'-20' περίπου, να ροδίσουν. Σ' ένα μικρό μπολ ανακατεύω 1 κουταλιά ζάχαρη, 1 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη και 2 κουταλιές ζεστό νερό. Διαλύω το μίγμα καλά επάνω σε χαμηλή φωτιά κι αλείφω μ' ένα πινέλο τα ψωμάκια, μόλις τα βγάλω από το φούρνο, για να γυαλίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: