Ατομα: Γίνονται 4 φρατζολάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 45’
Χρόνος αναμονής: 2,5 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'
Χρόνος προετοιμασίας: 45’
Χρόνος αναμονής: 2,5 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'
· 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
· 800 γρ. αλεύρι δυνατό
· 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
· 1 κ.σ. αλάτι
· 3 κούπες νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
· 4 κ.σ. σπορέλαιο
· 4 κ.σ. γάλα εβαπορέ
· 3 κ.σ. μέλι
Ανακατεύω τη μαγιά με μισή κούπα χλιαρό νερό και 2-3 κ.σ. αλεύρι. Την αφήνω να σταθεί 10', για να φουσκώσει. Κοσκινίζω σε λεκανίτσα τα δύο αλεύρια με το αλάτι και σχηματίζω στο κέντρο μία λακουβίτσα. Ρίχνω την μαγιά και ανακατεύω ελαφρά. Προσθέτω το λάδι, το γάλα, το μέλι, και σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνω, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάζω την ζύμη μου με τρεις πετσέτες κουζίνας. Τη μεσαία, την υγραίνω με λίγο χλιαρό νερό. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Περίπου 1-1,5 ώρες. Την ξαναζυμώνω και φτιάχνω 4 φρατζολάκια. Τα σκεπάζω πάλι με 3 πετσέτες, που η μεσαία είναι υγρή (με χλιαρό νερό) και τα αφήνω να διπλασιασθούν σε όγκο. Αλείφω τις επιφάνειες με λίγο γάλα και πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω τα φρατζολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30’. Όταν τα βγάλω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Τα φυλάω τυλιγμένα σε πετσέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου