Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ατομα: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'

  • 1/2 κιλό κληματόφυλλα
  • 2 1/2 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 1/2 κούπες τριμμένα ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 35 γρ. κουκουνάρια (προαιρετικά)
  • 1/4 κούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κούπες λάδι
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
  • 2 1/2 κούπες βραστό νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένω και ζεματάω για 2'-3' τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Ανακατεύω τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζω με λίγο αλάτι τα τρίβω, να μαραθούν. Τα ξεπλένω με λίγο νερό και τα σφίγγω μέσα στις παλάμες μου λίγα-λίγα για να φύγουν τα υγρά. Τα ανακατεύω μέσα σ' ένα μπωλ με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Ρίχνω το μισό λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύω. Σε κάθε φύλλο βάζω ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγω σε μικρό ρολό, φροντίζοντας να έχω κλείσει και τις δύο άκρες για να μην βγει η γέμιση.
Στρώνω μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάζω τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Τα σκεπάζω μ' ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Σκεπάζω και με το καπάκι της και σιγοβράζω σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάζω και, αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι ρίχνω λίγο νερό ακόμη και συνεχίζω το βράσιμο.
Όταν κατεβάζω την κατσαρόλα μου από την φωτιά την σκεπάζω με μία πετσέτα και κλείνω από πάνω το καπάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: