Χταπόδι κρασάτο κοκκινιστό

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 15’

 

  • 1 χταπόδι 800 γρ. περίπου πλυμένο και καθαρισμένο
  • Αλάτι
  • 200 γρ. Κρεμμύδια κομμένα στην μέση και σε φέτες
  • 300 γρ. ώριμες ντομάτες
  • 60 γρ. φύλλα μάραθου ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ζεσταίνω ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, πάνω από μέτρια φωτιά. Βάζω τα πλοκάμια χταποδιού και το θύλακα στο τηγάνι. Το ραντίζω με λίγο αλάτι και το βράζω με το δικό του νερό για 15 λεπτά, γυρίζοντάς το μια φορά.
Διαλύω τον ντοματοπελτέ σε ½ φλιτζάνι νερό. Βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το ξεπλένω κάτω από ελαφρά ζεστό νερό και το στραγγίζω.
Κόβω τα πλοκάμια και το θύλακα σε μέγεθος μπουκιάς. Ζεσταίνω το λάδι σε κατσαρόλα. Προσθέτω τα κρεμμύδια και τα σοτάρω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το χταπόδι και το σοτάρω ανακατεύοντας για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνω τον ντοματοπελτέ, το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι, και τα βάζω να πάρουν βράση. Τοποθετώ τις ντομάτες και το μάραθο στην επιφάνεια, κουνάω λίγο την κατσαρόλα και την σκεπάζω. Βράζω σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: