Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'
- 8 αυγά
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1/2 κούπα κόντιτα (φρουί γλασέ ψιλοκομμένα)
για το σιρόπι
- 1/2 κούπα νερό
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 2 κούπες ζάχαρη
Ανακατεύω τη φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάω τ' αυγά με τη ζάχαρη, να πήξουν και ν' αφρατέψουν (15'-20') στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ. Σταματάω το χτύπημα, ρίχνω κι ανακατεύω απαλά τη φρυγανιά λίγη-λίγη. ΄Υστερα, ρίχνω τ' αμύγδαλα σε δόσεις και τέλος τα κόντιτα και το ξύσμα λεμονιού. Η όλη εργασία, πρέπει να γίνει γρήγορα και το ανακάτεμα με απαλές κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα τοιχώματα, για να μην ξεφουσκώσουν τ' αυγά. Αν ξεφουσκώσουν τ' αυγά, το γλύκισμα δε θα πετύχει.
Αδειάζω το αφράτο μίγμα σε πολύ καλά βουτυρωμένη φόρμα κέικ, κατά προτίμηση τεφάλ. Η φόρμα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτη, γιατί το γλύκισμα δε θα φουσκώσει άλλο. Ψήνω την πουτίγκα στου 175 βαθμούς για 30' περίπου. Στο μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά επί 5'. ΄Οταν βγάλω την πουτίγκα από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει λίγο, την ξεχωρίζω από τη φόρμα και την ξαναβάζω μέσα σ' αυτή. Την περιχύνω με το καυτό σιρόπι όσο είναι ακόμη χλιαρή. Το σιρόπι το ρίχνω κουταλιά-κουταλιά σ' όλη την επιφάνεια και στις άκρες. Δεν το ρίχνω με μιας, γιατί η πουτίγκα θα καθήσει από το βάρος και δε θα βραχεί παντού. Την αφήνω μέσα στη φόρμα, ως την επομένη. Μόλις την βγάλω σε πιατέλα, πασπαλίζω την κορυφή της με αμύγδαλα κομμένα σε λεπτά φετάκια, φυργανισμένα ελαφρά. Αραδιάζω επίσης λίγα αμύγδαλα στην πιατέλα, γύρω από την πουτίγκα. Κλεισμένη ερμητικά, μπορώ να τη διατηρήσω εκτός ψυγείου αρκετές ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου