Μπακλαβάς από την Αρμενία

Υλικά για ένα ταψί
Χρόνος προετοιμασίας: 25’
Χρόνος ψησίματος: 40’

Για την γέμιση
  • 500 γραμμ καρύδι κοπανισμένο
  • 1 κ.σ κανέλα σε σκόνη
  • 1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
  • 500 γραμμ φρέσκο βούτυρο
  • 1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
 Για το σιρόπι
  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 2 κ.σ.μέλι
  • 2 νεροπότηρα νερό
  • λίγο λεμόνι
  • φλούδα από ένα λεμόνι
Ανακατεύω το κοπανισμένο καρύδι με τη κανέλα. Απλώνω ένα φύλλο κρούστας πάνω σ ένα βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζω με το μείγμα του καρυδιού.Τσαλακώνω το φύλλο με τα καρύδια και το τραβάω στην άκρη του ταψιού. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσει το ταψί. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο και το σπορέλαιο να κάψει.
Περιχύνω το ταψί με τα φύλλα με τα έλαια μου. Ψήνω στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα (περίπου 40’).
Εν τω μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, βάζοντας στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, λίγες σταγόνες λεμονιού και μία φλούδα λεμονιού. Βράζω μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, μετά χαμηλώνω και αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να δέσει το σιρόπι. Βγάζω από την φωτιά και πετάω την φλούδα λεμονιού. Όταν είναι ζεστός ο μπακλαβάς περιχύνω με κρύο σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: