Βελουτέ πρασόσουπα

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20'
Χρόνος μαγειράματος: 35'

 

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κούπες ψιλοκομμένα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/8 κ.γ. τριμμένο σαφράν
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 4 κούπες ζωμό κότας ή κρέατος
  • 8 φύλλα δυόσμο
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και το βούτυρο, ρίχνω το κρεμμύδι και τα πράσα και σοτάρω ελαφρά, για 10'-15'. Προσθέτω το σαφράν, το καγιέν και το σκόρδο. Ανακατεύω για 1' επάνω στη φωτιά. Ρίχνω τις πατάτες και το ζωμό κότας. Σκεπάζω και βράζω σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15'. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει λίγο, το βάζω στο μπλέντερ για να γίνει κρέμα. Ξαναβάζω την σούπα στην κατσαρόλα και την ζεσταίνω να πάρει μία βράση. Αλατοπιπερώνω. Σερβίρω με μια κουταλιά γιαούρτι στην μέση του πιάτου και 1-2 φύλλα δυόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: