Μερίδες: 26 μικρά σταφιδόψωμα
Χρόνος προετοιμασίας: 45’ ώρες
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20'
Χρόνος προετοιμασίας: 45’ ώρες
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20'
· 1 κούπα γάλα
· ¼ κούπας λιωμένο βούτυρο
· ½ κούπα ζάχαρη
· 1 κουταλάκι αλάτι
· ½ κουταλάκι σόδα
· ½ κουταλάκι κανέλα
· 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά ξερή
· 1 κούπα χλιαρό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
· 6-7 κούπες αλεύρι δυνατό
· 2 κούπες σταφίδες μαύρες πλυμένες και σκουπισμένες
· 1 κροκάδι χτυπημένο με λίγο νερό
Βράζω το γάλα και προσθέτω σ' αυτό το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και τη σόδα. Αφήνω το μίγμα, να γίνει χλιαρό. Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνω μέσα λίγο αλεύρι, ώσπου να γίνει πηχτός χυλός. Το αφήνω να φουσκώσει 20' περίπου, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάνω στο κέντρο μία λακουβίτσα. Ρίχνω τη φουσκωμένη μαγιά και το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω επί 10', ώσπου να έχω μια ζύμη λεία και εύπλαστη. Βάζω τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ κι αλείφω την επιφάνεια με λίγο βούτυρο. Σκεπάζω και την αφήνω να μείνει σε χλιαρό μέρος, για περίπου 1,5 ώρες ώστε να διπλασιασθεί σε όγκο.
Πατάω τη ζύμη να ξεφουσκώσει. Την χωρίζω στην μέση. Ανοίγω δύο παραλληλόγραμμα φύλλα και απλώνω επάνω τις σταφίδες. Ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά, τυλίγω δύο ρολά. Κόβω με κοφτερό μαχαίρι το ρολό σε 6 ίσα κομμάτα, και πλάθω σε στενόμακρα ψωμάκια. Τα βάζω σε ταψί, τα σκεπάζω και περιμένω να διπλασιασθούν σε όγκο. Τα Αλείφω με κροκάδι αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς, για 15'-20' περίπου. Τα βγάζω από το ταψί και τα αφήν να κρυώσουν σε σχάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου