Φοκάτσα με μυρωδικά και ελιές

Μερίδες: 8
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος ψησίματος: 45

Η φοκάτσια, είναι ιταλικό ψωμί που μοιάζει με πίτσα.
  
Για την ζύμη
·        5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·        2 κ.σ. μαγιά ξερή
·        2 κούπες ζεστό νερό
·        1 κ.σ. ζάχαρη
·        1/4 κούπας λάδι
·        2 κ.γ. αλάτι

για το γαρνίρισμα
·        1/4 κούπας λάδι
·        2 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
·        1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
·        1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά
·        2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
·        1/2 κ.γ. ρίγανη
·        10 μαύρες ελιές σε ροδέλες
·        αλάτι
·        φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βάζω το αλεύρι μου σε ένα μπωλ, ανοίγω μία λακουβίτσα και ρίχνω την μαγιά μου που έχω λιώσει σε λίγο χλιαρό ζεστό. Ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό σιγά-σιγά και ζυμώνω μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.
Σκεπάζω την ζύμη και την αφήνω να διπλασιαστεί.
Σοτάρω ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι, να μαραθούν.
Πατάω την ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνω για άλλα 5 λεπτά. Βάζω λαδόκολλα σε ένα ταψί και στρώνω την ζύμη μου σαν πίτσα και την αφήνω να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει αλείφω την επιφάνεια με λίγο λάδι και πιέζω με το δάχτυλο μου σε διάφορα σημεία κάνοντας δαχτυλιές. Απλώνω τα υλικά μου στην επιφάνεια (κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριά, ελιές) και πασπαλίζω με αλατοπίπερο, ρίγανι, βασιλικό. Τέλος ραντίζω με λάδι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: