· 50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή
· 1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό
· 1/2 κιλό αλεύρι δυνατό
· 1 κούπα ζάχαρη
· 2 αυγά και 2 κροκάδια
· 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
· 1/2 κουταλάκι αλάτι
· 1/2 κουταλάκι μαστίχα χιώτικη ή βανίλια
· 1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
· 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ζεστό
· 1 κροκάδι για το άλειμμα
Διαλύω τη μαγιά σε 1/3 κούπας ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου). Ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μυρωδικά. Ανοίγω στο κέντρο ένα λάκκο και βάζω μέσα τη ζάχαρη, το γάλα, τ' αυγά ελαφρά χτυπημένα και τη διαλυμένη μαγιά. Παίρνω το αλεύρι λίγο, λίγο, και ζυμώνω σε ζύμη μαλακιά. Βουτώντας τα χέρια μου στο λιωμένο ζεστό βούτυρο, συνεχίζω ζυμώνοντας, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο και να ενσωματωθεί με τη ζύμη. Σκεπάζω τη ζύμη με υγρή πετσέτα ή καλύτερα, με πλαστική μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο (2 1/2 ώρες περίπου). Πατάω τη ζύμη να ξεφουσκώσει. Πλάθω την ζύμη μου και δίνω το σχήμα βασιλόπιτας. Βάζω σε κάποιο σημείο το νόσμισμα. Αφήνω τη βασιλόπιτα σκεπασμένη σε ζεστό, υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 30' περίπου. Την αλείφω με το κροκάδι, αφού το χτυπήσω με λίγο νερό. Ψήνω τη βασιλόπιτα στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20'-30', να ροδίσει καλά. Τη βγάζω και την αφήνω να κρυώσει. Όταν κρυώσει την σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει. Η βασιλόπιτα αυτή δε γίνεται τόσο αφράτη, γίνεται όμως πολύ νόστιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου