Γαλακτομπούρεκο

Υλικά για την κρέμα
  • 700 γρ. γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ. Ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. κορν φλάουερ
  • 1 βανίλια
Υλικά για το φύλλο
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι
  • 500 γρ. Ζάχαρη
  • 300 γρ. Νερό
  • 20 γρ. γλυκόζη (μία κουταλιά της σούπας)
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα αδειάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζω στη φωτιά μαζί με τη βανίλια. Για να μην μας ''αρπάξει'' το γάλα, προσθέτω και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύω την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνω το 1/3 στο μίγμα των αυγών και ανακατεύω. Το αδειάζω μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζω το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζω από τη φωτιά και την αδειάζω κατευθείαν στα βουτυρωμένα φύλλα.

Για το σιρόπι:
Βράζω τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού). Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.

Για το γλυκό:
Σε ένα ταψί 30Χ25 εκ. τοποθετώ ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αυτή τη διαδικασία την κάνω χρησιμοποιώντας τα μισά από τα φύλλα. Αδειάζω την κρέμα ζεστή. Διπλώνω τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170οC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζω από το φούρνο και σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι.
Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόβω σε κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: