Καζάν ντιμπί πολίτικο

  • 2 λίτρα γάλα (8 κούπες)
  • 1 ½  κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ρυζόλευρο ή νισεστέ (να βάλω περισσότερο νισεστέ)
  • ¼ κούπας ανθόνερο
Για το κάψιμο:
  • Λίγο βούτυρο
  • 4-5 κουταλιές ζάχαρη
  
Σε 1 κούπα γάλα διαλύω το ρυζάλευρο. Σε μια κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη κι ανακατεύω επάνω σε μέτρια φωτιά, να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, το κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω το διαλυμένο ρυζάλευρο ανακατεύοντας ζωηρά και το ξαναβάζω στη φωτιά. Το ανακατεύω συνεχώς, ώσπου να γίνει πηχτή κρέμα. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά κι ανακατεύοντας ζωηρά προσθέτω λίγο-λίγο το ανθόνερο, ώσπου να ενσωματωθεί μέσα στην κρέμα.
Βουτυρώνω ελαφρά ένα βαθουλό τηγάνι με άνοιγμα 25 εκ. και το πασπαλίζω με την ζάχαρη. Το βάζω στην φωτιά και περιμένω να «καεί» η ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη είναι έτοιμη αδειάζω σιγά-σιγά την κρέμα μου προσέχοντας να μην ανακατευτεί με την ζάχαρη αλλά να μείνει η ζάχαρη στον πάτο του σκεύους. Αφήνω το τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά για 40' γυρίζοντάς το κατά διαστήματα, ώστε η κρέμα να καίγεται ομοιόμορφα. Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει. Κατεβάζω από τη φωτιά, και αφήνω το γλυκό μου στο ψυγείο, να σταθεί 3-4 ώρες. Όταν το βγάλω από το ψυγείο το αναποδογυρίζω προσεκτικά και κόβω σε κομμάτια, ή μπορεί να κόψω το κομμάτια μέσα στο σκεύος μου και να τα βάζω σε πιατάκια αναποδογυρίζοντας τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: