Για 500 γραμ. ζυμαρικά
· 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
· 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
· 1 κουτ. γλυκού, ή περισσότερο, μπούκοβο
· 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
· 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη ή Σαμιώτικο)
· 1 κιλό ντομάτες σαρκώδεις γινωμένες, τριμμένες στον τρίφτη
· 2 φύλλα δάφνη
· 1 ξυλάκι κανέλλα (προαιρετικά)
· Ξερή φλούδα από 1/4 πορτοκάλι (προαιρετικά)
· Αλάτι
· Λίγη ζάχαρη
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 4 λεπτά περίπου, να μαλακώσει (προσοχή μην μαυρίσει). Προσθέτω το σκόρδο και το μπούκοβο, ανακατεύω λίγο και μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο αδειάζω το κρασί στην κατσαρόλα.
Βράστε για άλλα 30 δευτερόλεπτα και προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τη δάφνη, την κανέλλα και την πορτοκαλόφλουδα. Βράζω για άλλα 3-4 λεπτά, αλατοπιπερώνω και χαμηλώνω πολύ τη φωτιά. Αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά με μισοσκεπασμένο το σκεύος μου μέχρι να δέσει. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται βάζω ζάχαρη (εξαρτάται από το πόσο γλυκές και ώριμες είναι οι ντομάτες) αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Πετάω τη δάφνη και την κανέλλα και ανακατεύω τη σάλτσα με τα βρασμένα ζυμαρικά μόλις τα σουρώσω.
Εναλλακτικά, μπορώ να διατηρήσω την σάλτσα για 5-6 μέρες στο ψυγείο και πριν την χρησιμοποιήσω την ξαναβράζω για 2-3 λεπτά να ζεσταθεί.
Άλλα κόλπα
Αντί για δάφνη μπορώ να βάλω στην σάλτσα μου φρέσκο ή ξερό θυμάρι, θρούμπι ή ρίγανη.
Αφού σερβίρω στο πιάτο ψιλοκόβω βασιλικό (του πάει φανταστικά), μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο.
Μπορώ να τηγανίσω κομματάκια χοιρινό ή λουκάνικο (προτείνω αγριογούρουνου) ή χοντροκομμένο μπέικον ή πανσέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου