Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 40’
Χρόνος μαγειρέματος: 35’
· 1 φλιτζ. τσαγιού έμμενταλ ψιλοτριμμένο
· 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα ψιλοτριμμένη
· 1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι
· 1 φλιτζ. του καφέ παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
· λίγο βούτυρο για τη φόρμα
· λίγο αλεύρι για τη φόρμα
για την μπεσαμέλ
· 50 γραμ αλεύρι
· 50 γραμ βούτυρο
· 600 γραμ γάλα
· 3 αβγά
· 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
· αλάτι, πιπέρι
Ξεχωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάω τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα. Τα βάζω στο ψυγείο.
Για την μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρω το αλεύρι μαζί με το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να ξανθύνει καλά. Ρίχνω μέσα το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ, όχι πολύ σφικτή. Ρίχνω μπόλικο πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Βγάζω τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ρίχνω τους 3 κρόκους αβγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν με τη μπεσαμέλ. Ρίχνω τα τριμμένα τυριά ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος ρίχνω τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μεγάλα φόρμα του σουφλέ, την τινάζω να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι και αδειάζω μέσα το μείγμα μέχρι τα 2/3 του ύψους.
Βάζω το σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και την παρατηρώ απ' έξω χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου. Μόλις το σουφλέ φουσκώσει πάνω από το χείλος της φόρμας και πάρει ένα ρόδινο χρώμα το βγάζω και το σερβίρω αμέσως στο τραπέζι.
Το μυστικό για ένα επιτυχημένο σουφλέ είναι η ζύμη να μην ξεπερνάει τη μέση του δοχείου στο οποίο θα ψηθεί για να μπορεί να φουσκώσει ιδανικά. Επίσης επιβάλλεται να σερβίρεται αμέσως μόλις κατέβει από τη φωτιά για να μην ξεφουσκώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου