Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 40’
Χρόνος μαγειρέματος: 40’
Χρόνος προετοιμασίας: 40’
Χρόνος μαγειρέματος: 40’
- 1/3 κούπας λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο τριμένο
- 1 κ.σ. φρυγανιά
- 800 γρ ντοματάκια κονσέρβας στραγγισμένα και ψιλοκομένα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κούπα ελιές πράσινες γεμιστές σε φετάκια
- ¼ κουταλάκι κανέλα, ¼ κουταλάκι γαρίφαλο, ¼ κουταλάκι κίμινο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ½ κιλό μελιτζάνες
- 1 κούπα τριμένη μοτσαρέλα ή μαλακή γραβιέρα
- ½ κούπα τριμένο καπνιστό τυρί (μετσοβόνε ή προβολόνε)
- ½ κούπα τριμένο κεφαλοτύρι
- ½ κούπα παρμεζάνα
- Παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος, αλατίζω και τις αφήνω να σταθούν για 1 ώρα. Εάν δεν θέλω να τις τηγανίσω, τις ψήνω στο γκριλ. Τις λαδώνω και τις αραδιάζω στο ταψί του φούρνου και ψήνω στο γκριλ 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτας. Σωτάρω στο λάδι το κρεμμύδι, το σκρόδο, να μαραθούν. Προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξίδι την ζάχαρι, τις ελιές, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζω την σάλτσα ώσπου να δέσει, για περίπου 30 λεπτά. Ξεπλένω καλά τις μελιτζάνες και τις στραγγίζω στις παλάμες μου να φύγει η περίσσεια του νερού. Τις τηγανίζω ελαφρά σε καυτό λάδι. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανακατεύω τα τυριά και τα μπαχαρικά και λίγο φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι. Αλείφω με λίγο λάδι ένα μακρόστενο πυρέξ και πασπαλίζω με 1 κουταλιά φρυγανιά. Στρώνω μέσα το 1/3 από τις μελιτζάνες, καλύπτω με το 1/3 από τα τυριά και περιχύνω με το 1/3 της σάλτσας. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις τελειώνοντας με την σάλτσα. Τρίβω στην επιφάνεια λίγη έξτρα παρμεζάνα και πιπέρι. Ψήνω τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 ώσπου να ροδίσει το τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου