Ψωμάκια με αρωματικά βότανα

·        2 1/2 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
·        1 φακελάκι μαγιά ξερή
·        1 κουταλιά ζάχαρη
·        1 κουταλάκι αλάτι
·        1 κουταλάκι βασιλικό ξερό
·        1/2 κουταλάκι ρίγανη
·        1/2 κουταλάκι θυμάρι
·        1/2 κουταλάκι σκόρδο ξερό
·        2 κουταλιές λάδι
·        1 κούπα νερό ζεστό (40 βαθμοί Κελσίου)
·        1 κουταλιά μέλι, διαλυμένη στο ζεστό νερό
·        1/2 κουταλάκι χρωματιστά πιπέρια, αλεσμένα (προαιρετικά)
·        1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα

Μερίδες: Γίνονται 12 ψωμάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 15'

Κοσκινίζω το αλεύρι. Ανοίγω μία τρύπα στο αλεύρι και ρίχνω την μαγιά που έχω διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύω ελαφριά και προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Προσθέτω σιγά-σιγά το λάδι και το νερό και ζυμώνω μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη. Αλείφω τη ζύμη με λάδι, τη βάζω σ' ένα μεγάλο μπολ και την καλύπτω με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνω να σταθεί 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνω τη ζύμη 5', την πλάθω σε ρολό και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, την χωρίζω σε 12 ίσα κομμάτια. Τα πλάθω σε μπάλες και τις τοποθετώ στις υποδοχές ενός ταψιού για κεκάκια ή τα βάζω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Αφήνω τα ψωμάκια να σταθούν 30' να διπλασιαστούν σε όγκο, τα αλείφω με το ασπράδι και τα ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου, περίπου 15' ή ώσπου να ροδίσουν καλά. Τα σερβίρω την ίδια μέρα.

Άλλα κόλπα: Φτιάχνω τα ψωμάκια πολύ καιρό νωρίτερα. Όταν κρυώσουν, τα κλείνω σε πλαστικά σακουλάκια και τα φυλάσσω στην κατάψυξη. Όταν ξεπαγώσουν και πριν τα σερβίρω, τα βάζω 5’ σε δυνατό φούρνο και τα προσφέρω αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: