Εκμέκ πολίτικο με κρέμα

Για την βάση
  • 21 γρ. Μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ φυτικό βούτυρο λιωμένο
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. Γιαούρτι πλήρες
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (αφού προηγουμένως την έχετε αφήσει για 10’ στην κατάψυξη)
  • 1/4 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 αυγό
 Για το σιρόπι
  • 750 γρ. ζαχαρη
  • 550 γρ. νερο
  • κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
  • 500 γρ. Γάλα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. κορν φλάουερ
  • 1 βανίλια
 Βάση
Διαλύω την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι ώστε να γίνει χυλός και την αφήνω σε θερμοκρασία 35 βαθμών να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες (περίπου ½ ώρα).
Βάζω όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με την μαγιά στο μπωλ του μίξερ και ζυμώνω με το γάντζο ζυμώματος ώσπου να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι. Σκεπάζω και αφήνω την ζύμη να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα) σε ζεστό μέρος (35 βαθμούς). Αν δεν έχω μίξερ το κάνω με τα χέρια.
Βουτυρώνω καλά ένα ταψί 34 εκ. και αφού πρώτα έχω ανοίξει την ζύμη στο μέγεθος που θέλω, την στρώνω ομοιόμορφα στο ταψί. Την αφήνω να φουσκώσει για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος (35 βαθμούς) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνω για 15’ στους 160 βαθμούς με αέρα και στη συνέχεια την αναποδογυρίζω πάνω σε μία σχάρα και την αφήνω για 30’ στους 120 βαθμούς με αέρα να στεγνώσει.
Σιρόπι
Βράζω τα υλικά για το σιρόπι για 5’. Κάνω τρύπες με μία οδοντογλυφίδα στο εκμέκ σε απόσταση 2-3 εκ. την μία από την άλλη. Φροντίζω ώστε το ένα από τα δύο (σιρόπι ή εκμέκ) να είναι κρύο και το άλλο ζεστό. Ρίχνω το σιρόπι πάνω στο εκμέκ κουταλιά-κουταλιά ώστε να πάει παντού.
ΚρέμαΣε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα με την κρέμα, την βανίλια, τα 40 γρ. ζάχαρη και την τοποθετώ στην φωτιά. Σε ένα μπολ διαλύω το κορν φλάουερ με τα 40 γρ. ζάχαρη παίρνοντας λίγο από το μίγμα του γάλακτος (πριν ζεσταθεί). Αμέσως μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνω το μίγμα μου στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνέχεια αργά και μόλις η κρέμα βράσει και δέσει την αδειάζω πάνω στο εκμέκ.
Αφήνω για 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: