Φακές με χταπόδι στην γάστρα

Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30’

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) πλυμένο και καθαρισμένο
  • 500 γραμμ. φακές χοντρές
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 6 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
  • 1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζω τις φακές σε μπόλικο νερό για περίπου 30΄-35΄ να είναι μισοβρασμένες. Τις στραγγίζω καλά. Ρίχνω σε μια στρώση τις μισοβρασμένες φακές σε μία μικρή γάστρα. 
Βάζω τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα ενδιάμεσα στις φακές. Τοποθετώ από πάνω τους το χταπόδι. Βάζω σε μπωλ τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και την ντομάτα. Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτω τη ρίγανη, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύω πολύ καλά και περιχύνω με αυτά το χταπόδι και τις φακές.  
Σκεπάζω τη γάστρα καλά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του ψησίματος ελέγχω τα υγρά του φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: